Το ελαιοτριβείο μας | Από το 1972
Το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό προϊόν, το οποίο υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι και νοικοκυριό. Δεν μπορεί να λείπει από την μεσογειακή διατροφή και είναι το πιο σημαντικό συστατικό για τα φαγητά που τρώμε. Το χρησιμοποιούμε σε κάθε φαγητό που έρχεται στο τραπέζι μας και είναι αυτό που δίνει γεύση ακόμα και στο πιο απλό. Δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι, ακόμα και αν δεν το βλέπουμε.
Η μορφή του πολλές φορές δεν είναι φανερή σε όλους, ωστόσο το καταλαβαίνουμε στην γεύση. Σε ένα τραπέζι θα συναντήσουμε το λάδι στην σαλάτα, σε πιο ζωντανή μορφή, ενώ θα το γευτούμε και στο μαγειρεμένο φαγητό. Και παρόλο που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από όλους οι ευεργετικές του ικανότητες είναι φανερές στην υγεία μας.
Το ελαιοτριβείο της οικογένειας Χριστοδουλόπουλου βρίσκεται στον χώρο παράγωγης ελαιολάδου από το 1972. Αυτή η πολυετής ενασχόληση με την παράγωγη, ενός από τα ποιοτικά ελαιόλαδα της χώρας, μας δίνει το προνόμιο της πολυετούς εμπειρίας στον χώρο.
Το ελαιόλαδο, που έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε είναι ένα από τα ποιοτικότερα και σημαντικότερα προϊόντα που διαθέτει η χώρα μας. Η αξιοποίηση του δεν σταματά μόνο στο τρόφιμο αλλά έχει ένα ευρύτερο φάσμα. Δηλαδή έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις που μπορούν να βελτιώσουν τόσο την διατροφή του ανθρώπου, όσο και την υγεία του.
Τα χαρακτηριστικά αυτά που το κάνουν διαφορετικό και βαθιά ποιοτικό, βασίζονται σε μία συγκεκριμένη μελέτη του κ. Προκόπη Μαγιάτη, επίκουρου καθηγητή Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι ουσίες που διαφοροποιούν το προϊόν μας από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα της αγοράς είναι οι πολυφαινόλες οι που υπάρχουν στο λάδι, για τις οποίες έχουν γίνει πολλές μελέτες.
Οι πολυφαινόλες είναι ένα μείγμα αντιοξειδωτικών το οποίο προέρχεται από τον καρπό της ελιάς και υπάρχουν στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Υπάρχουν διάφορα και διαφορετικά είδη φαινόλης και η κάθε κατηγορία είναι άξια μελέτης. Η κάθε φαινόλη έχει τις δικές της ευεργετικές ουσίες και η καθεμία είναι υπεύθυνη για διαφορετικές λειτουργιές. Οι φαινόλες είναι σημαντικές για την απορρόφηση της χοληστερόλης από το έντερο (στερόλες), για την αποβολή της χοληστερόλης από τον οργανισμό (τερπενικές αλκοόλες) ακόμα και για την όρασή μας (Β-καροτίνη). Επίσης, έχουν την ικανότητα να καταπολεμήσουν παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά, την αρτηριακή πίεση, τα εγκεφαλικά επεισόδια ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Το ελαιόλαδο, λοιπόν, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που έχει και την σημαντικότητά του στην σωστή διατροφή είναι και ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος και προστατεύσουμε την υγεία μας. Οι ευεργετικές του ουσίες είναι σημαντικές τόσο και αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων όσο και για την πρόληψη τους.
Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερο ποιοτικά λάδι το οποίο προέρχεται και παράγεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Ο λόγος που το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερης κατηγορίας από το απλό παρθένο ελαιόλαδο είναι η περιεκτικότητά του στα οξέα.