top of page

ΑΡΚΑΣ ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΙΚΟ

SUPER FOOD | Συμπλήρωμα Διατροφής

OLYMPIA VARIETY | Η ποικιλία με την υψηλότερη ποσότητα πολυφαινόλων

ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΙΚΟ EVOO

ΠΡΟΪΟΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ:

Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιήσω ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στην καταναλωτή η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα γίνονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδoυ.

Πολυφαινόλες ελαιολάδου ​ Οι πολυφαινόλες ελαιολάδου βοηθούν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

 

Ο ισχυρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για ελαιόλαδο που περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και των παραγώγων του (π.χ. σύμπλοκο ελαιευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 g ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί αυτός ο ισχυρισμός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή η ενημέρωση ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου. ​

 

Εφημερίδα EFSA αριθ. Σχετικός αριθμός καταχώρισης στον ενοποιημένο κατάλογο που υποβλήθηκε στην EFSA για αξιολόγηση:

2011·9(4):2033

1333, 1638,

1639, 1696,

2865

Health Benefits

ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Προστασία του καρδιακού συστήματος.

Το ελαιόλαδο έχει καρδιοπροστατευτικά οφέλη λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης που βοηθάει στον καθαρισμό των λιπιδίων από τις αρτηρίες. H χρόνια έκθεση σε χαμηλές δόσεις αντιοξειδωτικών/αντιφλεγμονωδών ουσιών, όπως η ελαιοκανθάλη που περιέχεται στο ελαιόλαδο, προσφέρει προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σακχαρώδη Διαβήτη

Προστασία από την εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Αρθρίτιδα

Συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων τύπων φλεγμονωδών αρθριτιδών καθώς μειώνει τη σύνθεση μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο σχετίζεται με την καταστροφή των χόνδρων. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως από μόνο του το ολεϊκό οξύ που βρίσκεται σε πληθώρα στο ελαιόλαδο μειώνει τους δείκτες φλεγμονής όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Μείωση της Χολυστερόλης

Συμβολή στη μείωση των επιπέδων LDL χοληστερόλης και στην αντιμετώπιση της αθηροσκλήρωσης ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων HDL χοληστερόλης.

Βιταμίνη E

Προστασία από το οξειδωτικό στρες καθώς το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.

Αντιθρομβωτική δράση.

Το ελαιόλαδο δρα ως αντιθρομβωτικό φάρμακο, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αναστέλλει τα ένζυμα COX και LOX που προκαλούν τη διαδικασία συσσώρευσης αιμοπεταλίων και κατ’ επέκταση αναστέλλει τον σχηματισμό θρόμβων στα αγγεία.

Νευροπροστατευτικά οφέλη

Προστασία των κυττάρων και του DNA από αλλοιώσεις, της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας, και του κακοήθες μελανώματος - Προστατευτική δράση έναντι της νόσου Alzheimer (Έρευνες έχουν δείξει την αναστολή της εξέλιξης της νόσου Alzheimer σε πειραματόζωα)

Αντικαρκινική δράση.

Ειδικότερα έχει αποδειχθεί ότι η ελαιοκανθαλία (OLC), μια φαινολική ένωση από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρουσιάζει αντικαρκινική δράση σε διάφορα μοντέλα όγκων.

Συμβάλλει στην υγεία του δέρματός

Συμβάλλει στην υγεία του δέρματός, καθώς το προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και έχει αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών/αντιφλεγμονωδών ουσιών που περιέχονται σε αυτό.

Κατά τις παγκρεατίτιδας

Προλαμβάνει την οξεία παγκρεατίτιδα

Πεπτικό Σύστημα

Προστασία στο πεπτικό σύστημα (μείωση πιθανότητας εμφάνισης έλκους) & στο γαστρεντερολογικό σύστημα (βελτίωση κινητικότητας παχέος εντέρου δυσκοιλιότητα)

Οστεοπόρωση

Προστασία κατά της οστεοπόρωσης και της ρευματοειδής αρθρίτιδας

Πίεση & Ισχαιμικά Επεισόδια

Προστασία από εμφάνιση ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και συμβολή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Τα ευεργετικά στοιχεία του Συμπληρώματος Διατροφής ARKAS Πολυφαινολικό 

ΜΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΩΔΙΚΗ ΟΥΣΙΑ

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που έχει παραχθεί περιέχει ελαιοκανθάλη, μια ένωση που προκαλεί μια αίσθηση τσιμπήματος στο λαιμό, παρόμοια με την αίσθηση που εμφανίζεται όταν παίρνετε ιβουπροφαίνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η ελαιοκανθάλη αναστέλλει συγκεκριμένα ένζυμα που σχετίζονται με τη φλεγμονή, δείχνοντας στην πραγματικότητα δράση ισοδύναμη με την ιβουπροφαίνη.

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ (ΠΗΞΗ ΑΙΜΑΤΟΣ)

Η περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε φαινόλες μπορεί να επηρεάσει θετικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Πραγματοποιήθηκε μελέτη όπου οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 40 ml έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, με γνωστό αριθμό φαινολών, προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στη λειτουργία των αιμοπεταλίων, συστατικού του αίματος που σχετίζεται με την πειθώ του. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με τη δράση της ιβουπροφαίνης, μιας ισχυρής αντιφλεγμονώδους ουσίας. Από τη μελέτη φάνηκε ότι τα ελαιόλαδα που ήταν πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη προκάλεσαν μεγαλύτερη από 25% μείωση στη μέγιστη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, την κύρια αιτία για το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΩΙΜΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Για πρώτη φορά, ελαιόλαδα με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά, πλούσια σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη συνδέθηκαν με σημαντική βελτίωση των νοητικών λειτουργιών στον άνθρωπο. Η επίδραση της ημερήσιας πρόσληψης ελαιόλαδου με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά άλατα βρέθηκε να είναι δοσοεξαρτώμενη σύμφωνα με τη συγκέντρωση των φαινολικών ενώσεων. Τα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέσα σε τρεις μήνες.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ALZHEIMER

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Pitt και των συνεργατών του, ακόμη και οι χαμηλές δόσεις ελαιοκανθάλης προστατεύουν τους νευρώνες και θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμεύσουν ως βάση για θεραπείες για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο μέλλον.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Τα πειράματα του LeGendre και των συνεργατών του έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη προκαλεί τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων μέσα σε 30 λεπτά και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Στη μελέτη του Enagar και της ομάδας του, αποδείχθηκε ότι η ελαιοκανθάλη, σε κυτταρικό επίπεδο, αναστέλλει την ανάπτυξη και τη δυνατότητα μετάστασης των καρκινικών κυττάρων του μαστού ή του προστάτη, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, η ελαιοκανθάλη έχει ισχυρό θεραπευτικό ρόλο στο μαστό και στον προστάτη. καρκίνος.

Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Έγιναν πειράματα για την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού με την προσθήκη ελαιοκανθάλης σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι η μισή ελαιοκανθάλη αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και κατ' επέκταση και στον καρκίνο του μαστού.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤO ΗΠΑΡ

Η μελέτη του Pei και των συνεργατών του έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη μείωσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και ανέστειλε την ανάπτυξη του όγκου. Επίσης απέτρεψε τη μετάσταση στα πνευμονικά κύτταρα. Αυτά τα αποτελέσματα δίνουν ελπίδα για τη χρήση της ελαιοκανθάλης για θεραπευτικούς σκοπούς.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΗΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΕΡΟ

Μια μελέτη έδειξε ότι η ελαιοκανθάλη μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος και του παχέος εντέρου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου ενώ δεν έχει καμία επίδραση στα φυσιολογικά κύτταρα.

ΕΥΡΕΦΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΚΟΗΘΕΣ ΜΕΛΑΝΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Πειράματα έδειξαν ότι η ελαιοκανθάλη έχει αξιοσημείωτη επίδραση στα κύτταρα του μελανώματος έναντι των φυσιολογικών κυττάρων του δέρματος ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις.

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΥΨΗΛΗ ΣΕ ΕΛΑΙΟΚΑΝΘΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΠΡΩΙΜΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΦΟΚΥΤΤΡΙΚΗ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ.

Η ελαιασίνη είναι ένας από τους ισχυρότερους αναστολείς της 5-λιποξυγενάσης, ενός ενζύμου που σχετίζεται με τα πρώτα στάδια της φλεγμονής. Η δράση του είναι ισχυρότερη από αυτή της ελαιοκανθάλης και της ελευρωπεΐνης, γεγονός που καθιστά χρήσιμη την παραγωγή αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με βάση την ελαιοσίνη.

Η ΕΛΑΙΑΣΙΝΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΘΟΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΑΥΤΟΑΝΟΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ.

Η καθημερινή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πρώιμης συγκομιδής - (παρθένο ελαιόλαδο) με πιστοποιημένη υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες και ιδιαίτερα ελαϊκό οξύ, σχηματίζει προστατευτική ασπίδα για το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιθανώς προστατεύει από την επιδείνωση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας .

ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΩΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Η ελαιασινη αποτελει εναν απο τους ισχυροτερους αναστολείς της 5-λιποξυγενάσης , ενος ενζυμου που σχετιζεται με τα πρωτα σταδια εμφανισης φλεγμονης . Η δρασις της ειναι πιο ισχυρη απο αυτην της ελαιοκανθάλης και της ελευρωπαΐνης γεγονος που καθιστά  χρησιμη την παραγωγη αντιφλεγμονωδους φαρμακου με βαση την ελαιασινη . 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων δείχνουν ότι  η ελαιασινη έχει την ικανότητα να αποδυναμώνει την αποσταθεροποίηση των καρωτιδικών πλακών και μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση του κινδύνου ισχαιμικού επεισοδίου.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΚΥΤΤΑΡΩΝ

Η μελέτη Pavla-Martins έδειξε ότι η αντιοξειδωτική δράση της ελαιασίνης στα ερυθροκύτταρα ήταν πολύ ισχυρή όχι μόνο όταν χορηγήθηκε σε υψηλές δόσεις αλλά και σε χαμηλότερες.

ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ 

Το ελαιόλαδο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, που είναι η πιο σημαντική αιτία εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Η αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή του δράση έχει ήδη επαληθευτεί πειραματικά, αλλά απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗΡΑΝΣΗ

Στη μελέτη του Parzonko και της ομάδας του, μελετήθηκε σε ποιο βαθμό η ελαιασίνη μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από τη γήρανση και τον θάνατό τους. Τα πειράματα έδειξαν ότι τα κύτταρα που εκτέθηκαν στην ολεασίνη πολλαπλασιάστηκαν σημαντικά σε αναλογία με τη δόση.

Η ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ 

Τα πειράματα του Filipek και των συνεργατών του εδειξαν οτι η ελαιασινη μπορει να παιξει ανασταλτικο ρολο στη φλεγμονη που σχετιζεται με την αθηροσκληρωση . Ειδικότερα η ελαιασινη ειτε ενωνεται με συγκεκριμενα συστατικα του αιματος και προκαλει διεγερση παραγωγης δυο ειδικων αντιφλεγμονωδων πρωτεινων , ειτε προκαλει μεσα στα κυτταρα παραγωγη μιας αλλης πρωτεινης που σχετιζεται με την φλεγμονη ._cc781905-194-bbb3-1946b3

ΤΟ ΑΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΛΙΓΚΣΤΡΟΣΙΔΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ.

Στη μελέτη των Busnena και συνεργατών, η άγλυκο του λιγκστροσίδη έδειξε καλύτερη δράση αντικατάστασης σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικά μεταστατικά ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού. Λόγω της ειδικής χημικής δομής του, αναστέλλει τη δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης c-MET, η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη κακοήθων όγκων

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ Τ​ΟΥ ΑΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΛΙΓΚΣΤΡΟΣΙΔΗ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο Menendez και η ομάδα του στη μελέτη τους διερεύνησαν την ικανότητα του άγλυκο του λιγκστροσίδη να ρυθμίζει τον υποδοχέα κινάσης τυροσίνης HER2, ο οποίος υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα καρκινικά κύτταρα του μαστού και τα κάνει να ξεκολλάνε. Η ​ligustroside αγλυκόνη ήταν ένας από τους πιο ενεργούς αναστολείς της έκφρασης του HER2 στα κύτταρα, με μείωση 68% ακόμη και με πολύ μικρές δόσεις, οδηγώντας τα καρκινικά κύτταρα σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια εξαιρετική και ασφαλή πλατφόρμα για το σχεδιασμό νέων φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού.

Η ΕΥΡΕΓΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΡΩΠΑΐΝΗΣ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ

Ο Rigacci S και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις επιδράσεις στη συσσώρευση αμυλίνης και την κυτταροτοξικότητα του άλατος ελευρωπαΐνης  . Η αμυλίνη είναι μια ουσία αρκετά παρόμοια με την ινσουλίνη. Όταν η αμυλίνη συσσωρεύεται στα παγκρεατικά κύτταρα, δημιουργεί αμυλοειδές που σχετίζεται άμεσα με την παθογένεση του διαβήτη τύπου II. Η ελαιευρωπαΐνη αγλυκόνη αναστέλλει τη συσσώρευση αμυλίνης και την τοξικότητα των παγκρεατικών κυττάρων. Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια μοριακή βάση για ορισμένα από τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη νέων αναστολέων.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΡΩΠΑΪ́ΝΗΣ ΑΓΛΥΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Η έρευνα του Grossi και των συναδέλφων του σε ποντίκια έδειξε ότι το συμπλήρωμα διατροφής των 50 mg/kg Άγλυκου της ελευρωπαΐνης για 8 εβδομάδες όχι μόνο έδειξε σημαντική βελτίωση στη γνωστική ικανότητα των ποντικών αλλά και σταθεροποίηση της εξέλιξης της νόσου.

Academic Research for Polyphenols

• Diamantakos P, Ioannidis K, Papanikolaou C, Tsolakou A, Rigakou A, Melliou E, Magiatis P. A New Definition of the Term “High-Phenolic Olive Oil” Based on Large Scale Statistical Data of Greek Olive Oils Analyzed by qNMR. Molecules. 2021; 26: 1115.

https://www.mdpi.com/1420-3049/26/4/1115/htm

• Rojas Gil1 A. P, Kodonis I, Ioannidis A, Nomikos T, Dimopoulos I, Kosmidis G, Katsa M EMelliou E, Magiatis P. The Effect of Dietary Intervention With High-Oleocanthal and Oleacein Olive Oil in Patients With Early-Stage Chronic Lymphocytic Leukemia: A Pilot Randomized Trial 2022; Front. Oncol., 21 January 2022

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2021.810249/full • The European Commission. REGULATIONS, COMMISSION REGULATION (EU) No 432/2012.

• Batarseh YS , Mohamed LA, Al Rihani SB, Mousa YM, Siddique AB, El Sayed KA, Kaddoumi A. Oleocanthal ameliorates amyloid-β oligomers' toxicity on astrocytes and neuronal cells: In vitro studies. Neuroscience. 2017; 352: 204-215.

• Beauchamp GK, Keast RSJ, Morel D, Lin J, Pika J, Han Q, Lee CH, Smith AB, Breslin PAS.

• Mrduljaš N, Krešić G, Bilušić T. Polyphenols: Food Sources and Health Benefits. . Functional Food - Improve Health through Adequate Food. 2017.

• Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature. 2005; 437(7055): 45- 6.

• Gorzynik-Debicka M, Przychodzen P, Cappello F, Kuban-Jankowska A, Gammazza AM, Knap N, Wozniak M, Gorska-Ponikowska M. Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. Int. J. Mol. Sci. 2018; 19: 547.

• Naruszewicz M, Czerwińska ME, Kiss AK. Oleacein. Translation from Mediterranean Diet to Potential Antiatherosclerotic Drug. Current Pharmaceutical Design, 2015; 21.

• Official Journal of the European Union. 2012; 136/1-40.

• Parzonko A, Czerwinska ME, Kiss AK, Naruszewicz M. Oleuropein and oleacein may restore biological functions of endothelial progenitor cells impaired by angiotensin II via activation of Nrf2/heme oxygenase-1 pathway. Phytomedicine. 2013; 20(12): 1088-94.

• Perez-Jimenez J, Neveu V, Vos F, Scalbert A. Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database. European Journal of Clinical Nutrition. 2010; 64: 112–120.

 

Χρήσιμα ενημερωτικά άρθρα (μη επιστημονικά)

https://europa.eu/youreurope/business/product-requirements/food-labelling/health nutrition-claims/index_el.htm

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/359777/elaiolado-4-idiotites-poy-epivalloyn-tin kathimerini-katanalosi-toy

https://medlabgr.blogspot.com/2012/11/blog-post_26.html#gsc.tab=0https://healthia.gr/elaiolado-diatrofiki-axia-idiotites-kai-ofeli/

https://www.iatropedia.gr/ygeia/i-magikes-therapeftikes-idiotites-tou-ellinikou eleoladou/28946/

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/12775-omo-elaiolado polytimo-gia-tin-ygeia-kai-gia-tin-kouzina-mas

https://www.ypaithros.gr/sinaspizontai-oi-ellines-paragwgoi-elaioladwn-me igeioprostateutiki-drasi/

https://www.dimotikiagoratislakonias.gr/epikairotita/ygeia/item/41964-ta-apotelesmata klinikis-meletis-me-elaiolado-sto-nosokomeio-spartis

https://bit.ly/3x6I8u4

bottom of page